Träna mage hemma

Magträningen hör hemma, hemma! Eller det är klart att det går köra ett fantastiskt bra magpass på gymmet med alla häftiga, smarta maskiner och bänkar som ett gym erbjuder. Men magträning är något som går alldeles utmärkt att köra hemma. Du kan få träningsverk i dagar av några enkla övningar som dessutom går att riva av på en kvart eller mindre. FortGjort, helt enkelt.

Det man ska ha i åtanke när man tränar mage hemma är att ryggslutet, så ofta det går, skall pressas mot golvet. Detta för att skydda kotorna och dessutom kräver det mycket mer av dina magmuskler. Ett enkelt sätt att testa detta är att lägga dig på rygg, dra upp knäna och sedan pressa ryggslutet mot golvet. Om du sedan försöker trycka in en handflata under ryggslutet så ska det vara omöjligt. Då har du rätt utgångsposition. 

Det finns som sagt en uppsjö enkla magövningar som du dessutom kan anpassa beroende på hur stark du är. Ett bra sätt att börja är att ta positionen som nämns ovan för att sedan lyfta på fötterna medan du fokuserar på dina magmuskler. Försök visualisera hur du använder dina magmuskler för att lyfta din överkropp. Räta sedan på dina ben sakta medan du säkerställer att du inte lyfter ryggslutet från marken. Testa med handflatan igen. Med benen utsträckta, lyft dem mot taket med målet att hälarna ska peka rakt upp mot taket. Men kom ihåg en grej – om ryggslutet lämnar golvet så har du gått för långt. I takt med att du blir starkare så kommer du att lyckas lyfta benen högre. Gör denna övning tjugo gånger, vila en minut och upprepa sedan denna övning tre gånger. 

En annan fantastiskt effektiv övning är den gamla klassiska plankan. Grejen med plankan är att du även här ska tänka på din ryggposition. Ryggen ska vara rak. Visualisera en mugg vatten på ryggslutet. Den ska kunna stå där utan att du spiller en enda droppe. Detta innebär att när du intar plankpositionen så ska du pressa upp ryggslutet mot taket, förmodligen mer än du tror. Filma gärna din plankposition så att du kan titta på hur det ser ut. Tänk på att aktivt spänna dina magmuskler och tänk dig att ryggraden ska vara så rak som möjligt. Även nacken skall vara rak. Därför, titta inte nedåt mot magen – titta cirka en meter framför dig när du utför denna övning. Utmana dig själv genom att stå i trettio sekunder, vila trettio sekunder och upprepa fem gånger. Imorgon, stå i fyrtiofem sekunder, vila trettio. Dagen efter en minut gånger fem. Du blir starkare mycket snabbare än du tror! 

Vill du ha en övning till så skulle vi rekommendera klassiska situps. Gör dem sakta och ordentligt. Gå inte längre upp än att du kan fortsätta ha ryggslutet pressat mot marken. Tänk på dina magmuskler, tänk att du spänner lite extra varje gång du lyfter axlarna. Dessa tre övningar kommer att ge dig en skön träningsverk och stärka dina magmuskler ordentligt. Allt på mindre än en kvart! FortGjort, helt enkelt!