Pulsträning - Pulstrening

Låt oss få presentera FortGjort Pulsträning, ett galet bra sätt att bättra på din kondition. Tufft om du bestämmer dig för det, men du väljer!
Pulsträning består av övningar och rörelser för att förbättra/bibehålla din kondition och syreupptagningsförmåga. Detta kommer också att medföra en ökad förbränning i din kropp. Här arbetar du i tidsbestämda intervaller och utefter egen hastighet i övningarna och egen nivå. Vissa intervall är längre och andra så korta som 20 sekunder. Varje intervall består av enkla och effektiva övningar eller rörelser och de ska upprepas så många gånger du hinner under ett visst antal sekunder. Därefter en ny övning/rörelse. En träningsform med mycket puls och massor av energi!

Redskap:

Du väljer:
– Stepbräda

Pulsträning

Om du har svårt att hitta motivation till att pusha dig till ditt allra yttersta så kan pulsträning vara ett bra hjälpmedel för dig. Med hjälp av din puls kan du “tävla” mot dig själv och tydligt se hur du gör framsteg, hur din kondition blir bättre och hur du orkar mer.

Det första du behöver göra när det kommer till pulsträning är att hitta din vilopuls och din maxpuls. Vilopulsen hittar du enklast genom att mäta pulsen så fort du vaknar på morgonen. Din maxpuls hittar du genom ett maxpulstest och ett maxpulstest går till så här:

Säkerställ först och främst att du har rätt teknik oavsett om du väljer att göra ditt maxpulstest på en cykel eller på ett löpband. Naturligtvis kan du utföra ett maxpulstest även utomhus men betänk att det är svårare att upprepa förhållanden utomhus än det är på ett löpband eller en träningscykel.

Ett maxpulstest består av tre intervaller i stegrande intensitet. Först en ganska lugn intervall, sedan en lite tuffare intervall och slutligen en riktigt tuff intervall där du kämpar för att trycka upp din puls så högt du bara kan.

Det är egentligen bara de sista minuterna av ett maxpulstest som är riktigt jobbiga och även om de är jobbiga så är det riktigt kul att testa hur högt man kan nå. Kom ihåg att vara väl uppvärmd och svettas ymnigt innan du börjar med ditt test. Detta för att säkerställa att du inte drabbas av en massa mjölksyra.

Lycka till!

Vad är pulsträning?

Hur gick ditt maxpulstest? Kom ihåg att alla människor har olika maxpuls. Att ha högre maxpuls eller lägre maxpuls speglar inte din fitness-nivå utan det handlar om hur snabbt din kropp återhämtar sig. Och det kan man mäta genom att veta hur snabbt din puls går ned efter tuffa intervaller.

Med Pulsträning kan du åstadkomma en hel massa olika saker. Beroende på vilken zon du ligger i så (det vill säga hur hög puls du har medan du tränar) så kan du bränna fett, träna kondition eller förbereda dig för en sport du utövar. Dessutom finns en hel massa riktigt roliga pass online som du kan medverka i. Ett pulsträningsprogram nedladdat i telefonen ger dig möjligheten att utföra det när du har tid och lust. Pulsträningsprogrammet motiverar och instruerar dig för att generera maximal avkastning på din investerade träningstimme.

Pulsträning går till som så att man med hjälp av att veta sin maxpuls kan anstränga sig upp till en viss procent av sin maxpuls. Man brukar dela upp pulsträning i fem olika zoner där den första zonen handlar om mycket lätt ansträngning och den femte zonen handlar om att att arbeta mycket nära sin maxpuls. Den zonen kan man oftast bara befinna sig i korta perioder. Men det är en fantastisk känsla när man har slutfört ett pulsträningspass. Och kom ihåg, du kan alltid justera din ansträngning baserat på dagsform. När du känner dig starkare, kör hårdare och när du är trött, ligg på ett lite lägre tempo.

FortGjorts pulsträning

FortGjorts pulsträning består av en uppsjö av roliga och fartfyllda pass som ämnar till att du ska få upp pulsen riktigt högt och således förbättra din kondition. Många av passen bygger på intervaller där vi visar dig enkla övningar som går att utföra med begränsad utrustning. Kom ihåg, ett pulsträningspass från FortGjort går att utföra varsomhelst. Har du ingen stepbräda så har du säkerligen en stol eller en bänk hemma som du kan använda dig av.

Olika typer av pulsträning

Pulsträning går att utföra på en massa olika sätt. På en motionscykel, ett löpband i en ett vardagsrum helt utan utrustning eller varför inte på en vacker skogsväg? När du går igenom våra pass kommer du att få inspiration och ideer till egna pass som du kan skapa. Välj och vraka bland våra övningar och intervaller och bygg ihop ditt eget pass om du vill. Och har du några frågor till oss så går det alldelse utmärkt att kontakta oss via webbsidan eller telefon.